previous arrow
next arrow
Slider
Michele Grego, Wim van Egmond en Henk Bolhuis

Michele Grego en Henk Bolhuis

 

Henk Bolhuis

Al meer dan 25 jaar ben ik als microbioloog werkzaam in verschillende onderzoeksinstellingen waarvan de laatste 12 jaar bij het NIOZ. Ik ben vooral geïnteresseerd in de ecologie en evolutie van complexe microbiële gemeenschappen, een over het algemeen onzichtbaar rijk van vele honderden verschillende soorten van algen, bacteriën en andere micro-organismen. 

Ik onderzoek microben in zowel extreem zoute omgevingen (zout meren) maar ook op de stranden en estuariën van Schiermonnikoog en Texel. Door middel van moderne DNA-analyse technieken probeer ik erachter te komen welke organismen aanwezig zijn, wat hun functie is en hoe ze samen werken. 

Naast mijn passie voor de wetenschap ben ik ook groot liefhebber van verschillende kunstvormen. Er is naar mijn mening veel overlap tussen kunstenaars en wetenschappers omdat in beide gevallen creativiteit en het vrije denken voorop staan en essentieel zijn om tot nieuwe inzichten te komen. 

In samenwerking met kunstenaar Wim van Egmond en analist Michele Grego proberen we het onzichtbare rijk van micro-organismen zichtbaar te maken via moderne fotografie en filmtechnieken en haar volle schoonheid aan het publiek te tonen. Naast het artistieke aspect, levert deze samenwerking ook wetenschappelijke informatie op die ik in mijn verdere onderzoek kan toepassen.

Michele Grego

Ik werk sinds 2012 als onderzoeksassistent bij het NIOZ. Ik ben de voormalige curator van de Culture Collection Yerseke (CCY), een grote verzameling fotosynthetische micro-organismen die drastisch is verkleind.

Mijn werk bestaat uit het isoleren van aërobe fototrofe micro-organismen uit natuurlijk staal en het handhaven ervan (cyanobacteriën, diatomeeën en groene algen) in de verzameling. Ik onderhoud de culturen op verschillende temperaturen en verschillende lichtregimes, gebaseerd op de fysiologische behoefte van de microben.

Een ander belangrijk aspect van mijn werk is het cryopreserveren van de culturen. Deze techniek is erg belangrijk omdat het genetische modificatie voorkomt als gevolg van de aanpassing van de stammen in het laboratorium en als gevolg van willekeurige genetische mutaties. De techniek wordt uitgevoerd door beide ultralage temperaturen (-150 ° C / -196 ° C) en CryoProtective Agents (zoals glycerol en DMSO) te gebruiken die intracellulaire ijsvorming en uitdroging door osmotische stress helpen voorkomen.

Een essentieel onderdeel van mijn werk is het gebruik van de microscoop met helder en epifluorescentielicht. In de afgelopen jaren hebben we ook een website voor klanten gebouwd en de culturen gecatalogiseerd (www.ccy.nioz.nl).

In de nabije toekomst zal ik ook verantwoordelijk zijn voor het isoleren en kweken van anaërobe micro-organismen, om ze te bewaren (ultralage temperaturen en / of vriesdrogen) en om studenten en onderzoekers te leren werken in afwezigheid van zuurstof.

 

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Geïnteresseerd in S.E.A?
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Science Encounters Art

SEA Texel

Ruim 70 procent van onze aarde bestaat uit zee. Een onuitputtelijke bron van inspiratie. S.E.A brengt een ode aan de zee, door kunstwerken geïnspireerd op wetenschap op Texel te realiseren.

Contact informatie

Project SEA
Pontweg 19
1797 SN Den Hoorn, Texel
E-mail: