previous arrow
next arrow
Slider

Blog 9 - Behind the Scenes: Marcella Kuiper

Elke week in "Behind the Scenes" introduceren wij een kunstenaar van de S.E.A Art Tour.
Vandaag vertellen Marcella en Albert over hun werk genaamd "Reis" waaraan zij werken in samenwerking met wetenschapper Allert Bijleveld.

 

Wij zijn Marcella en Albert en werken samen onder de naam CellaVie. Wij werken met licht en reflectie wat we combineren in installaties. Het zijn vaak verstilde werken die speciaal voor een ruimte gemaakt worden: site-specific installaties. 

Het mooie van het project Science Encounters Art is dat daadwerkelijk een kunstenaar gekoppeld is aan een wetenschapper. Door middel van kunst wordt het onderzoek verbeeld en word je als kunstenaar geïnspireerd. Juist die uitdaging is wat dit project voor ons zo boeiend maakt.

Wij zijn gekoppeld aan Allert Bijleveld. Hij is gedragsecoloog bij de NIOZ en onderzoekt bepaalde gedragsaspecten van trekvogels. Allert is een ontzettend bevlogen onderzoeker en enthousiast verteller die je makkelijk meeneemt in zijn werk. De kern daarvan vat hij krachtig in één zin samen: “het onderzoek naar hoe een vogel zich beweegt om te achterhalen wat een vogel beweegt”.

DSC 0363Foto: Samenwerking tussen Kunstenaar Marcella en Wetenschapper Allert.

Wetenschappers en kunstenaars zijn beide onderzoekers. Het interessante aan de samenwerking is de raakvlakken te ontdekken, zoals de constatering dat voor alle twee verbeeldingskracht nodig is. Het is ook heel verassend, het vult elkaar aan en het laat je op een andere manier naar vogels kijken. Het voelt als een spannende zoektocht om de informatie die wij via onze gesprekken met Allert hebben verzameld om te zetten in verbeelding en dat weer naar materie te transformeren.

Geïnspireerd door deze informatie en gevisualiseerde meetgegevens uit de onderzoeken zijn wij een installatie aan het ontwerpen. De wetenschap komt tot uitdrukking door het gebruik van geometrische figuren die bij elkaar gegroepeerd worden tot een associatie van een vogelvlucht. De ontwikkeling van dit kunstwerk verloopt eigenlijk ook als een trek van vogels op zoek naar een nieuwe verblijfplaats. De ideeën zijn aan het groeien tot een steeds duidelijkere vorm. Het onderzoek is nog volop bezig want elke vorm roept weer nieuwe vragen op. 

DSC 0398Foto: Marcella op weg naar Texel met 'schetsontwerp' voor een presentatie op het NIOZ.

Het werk met de titel ”Reis” komt te hangen in de kerk "De Burght" in Den Burg.

DSC 0309

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Geïnteresseerd in S.E.A?
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Science Encounters Art

SEA Texel

Ruim 70 procent van onze aarde bestaat uit zee. Een onuitputtelijke bron van inspiratie. S.E.A brengt een ode aan de zee, door kunstwerken geïnspireerd op wetenschap op Texel te realiseren.

Contact informatie

Project SEA
Pontweg 19
1797 SN Den Hoorn, Texel
E-mail: