previous arrow
next arrow
Slider

Blog 8 - Behind the Scenes: Ronald van der Meijs

Elke week in "Behind the Scenes" introduceren wij een kunstenaar van de S.E.A Art Tour.
Vandaag vertelt Ronald van der Meijs over de inspiratie achter zijn "levend" kusntwerk.
 

Mijn naam is Ronald van der Meijs, ik ben beeldend kunstenaar in de discipline installatiekunst. Ik maakt op locatie gebaseerde installaties die laten zien hoe we ons verhouden tot de natuur en onze technocratische samenleving door een dialoog tussen natuur en cultuur te laten ontstaan. Onvoorspelbare en trage natuurlijke processen sturen het werk aan en vormen zo een metaforische en conceptuele behandeling van geluid, ruimte en tijd. Samenhangende begrippen als verlangen versus acceptatie en groei versus verval spelen een belangrijke rol in mijn werk.

Voor het project Science Encounters Art heb ik voor een samenwerking gekozen met wetenschappers Erik en Linda Amaral-Zettler. Zij doen op het NIOZ onderzoek naar de plastic vervuiling in onze oceanen. Nadat ik mij had verdiept in hun onderzoek las ik de term ‘plastic sphere’ en raakte daardoor gefascineerd. Te meer omdat ik zelf regelmatig met plastics werk. Voor de structuren die ik daarmee bouw gebruik ik voorbeelden uit de natuur. Ik laat ze leven door een trage beweging te veroorzaken met speciale zijkanaal luchtpompen. Dit heeft als voordeel dat ik geluid kan genereren met deze plastic cellen. Ik boots op allerlei vlakken de natuur een beetje na. Tijdens gesprekken met Linda over haar onderzoek wilde ik meer weten over de biotoop die ontstaat op de plastic deeltjes die in het oppervlaktewater van de oceanen drijven. Tot mijn verbazing bestaat dit leven o.a. uit Diatomeeën. Deze eencellige levensvormen hebben fascinerende glasachtige uitwendige skeletjes die als architectonische wondertjes der natuur kunnen worden beschouwd. In feite speelt zich op deze plastic soep ook een dialoog af tussen natuur en cultuur. 

 

Een diatom op HDPE (high density polyethylene) microplastic fragment verzameld in de Noord Atlantische Oceaan:

microscopische wetenschappelijke foto

Scanning electron micrograph imaged at Marine Biological Laboratory 
(Woods Hole, MA, USA) by Erik and Linda Amaral-Zettler
(NIOZ Royal Netherlands Institute for Sea Research, Texel, Netherlands).

Voor mij een enorme inspiratiebron en aanleiding voor een groot nieuw ‘levend’ werk. De installatie zal op een specifieke locatie in de kerk De Burght als een ademende cellenstructuur komen te hangen. Hiermee refereert het werk op een specifieke manier aan de architectuur van de kerk en tegelijkertijd aan de biotoop op de plastic deeltjes in de oceaan en hoe deze plastic deeltjes en het leven daarop zich in het oppervlaktewater gedragen.

Tevens wordt er voor de opening van de S.E.A Art Tour gedacht aan een elektronische geluid performance in de kerk De Burght met het kunstwerk in de hoofdrol…

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Geïnteresseerd in S.E.A?
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Science Encounters Art

SEA Texel

Ruim 70 procent van onze aarde bestaat uit zee. Een onuitputtelijke bron van inspiratie. S.E.A brengt een ode aan de zee, door kunstwerken geïnspireerd op wetenschap op Texel te realiseren.

Contact informatie

Project SEA
Pontweg 19
1797 SN Den Hoorn, Texel
E-mail: