previous arrow
next arrow
Slider

Blog 6 - Behind the Scenes: Maria Koijck

Elke week in "Behind the Scenes" introduceren wij een kunstenaar van de S.E.A Art Tour.
Vandaag vertelt Maria Koijck hoe zij kunst maakt van afval.
 

Ik ben Maria Koijck, en ik maak beelden van metaal. Sinds de laatste tien jaar maak ik grotendeels kunst van afval. Het liefst maak ik beelden op locatie samen met bewoners. Dit wordt ook wel community art genoemd; eerst samen afval verzamelen en dan samen bouwen. Op deze manier wil ik mensen op een andere manier naar afval laten kijken. Afval bestaat namelijk niet. Als je het scheidt, schoonmaakt en naar de juiste plek brengt is afval gewoon een materiaal. Waarom vind ik dit nu zo belangrijk? Zeeën zijn overspoeld met plastic, veroorzaakt door wij mensen. Overal is plastic, dit is een gigantisch probleem. Soms denk ik wel eens dat wij zullen plastificeren…. Maar wij kunnen er allemaal wat aan doen, en dat is wat ik wil laten zien! Bekijk hier mijn community art project in Zuid-Afrika: https://www.youtube.com/watch?v=-JX1HAWc740&feature=youtu.be

Screen Shot 2018 12 07 at 15.49.47

Mijn meest recente werk op Bonaire: de Flamingo.

Ik vind het fantastisch dat ik samen met Corina Brussaard aan dit project mag werken Corina is een microbioloog gespecialiseerd in virussen. Ze is een wetenschapper die zeer gepassioneerd en inspirerend praat over haar vak. 

Naar mijn mening verschillen wetenschappers en kunstenaars niet zoveel van elkaar. Wetenschappers beginnen ook vanuit hun eigen vraag te kijken naar een situatie, en proberen deze op geheel eigen wijze te beantwoorden. Ik stel mezelf voor dat dit met dezelfde passie en energie gaat als hoe wij kunstenaars werken, maar dan met andere middelen. Daarom vind ik project S.E.A zo leuk; de denkwijzen van wetenschappers en kunstenaars wordt hier met elkaar gecombineerd.

De locatie van mijn kunstwerk voor de S.E.A Art Tour is Fort de Schans op Texel. Ik wil daar een 8 meter grote stormvogel bouwen van gerecycled plastic. Vanaf 8 december vragen wij de bewoners van Texel al het witte plastic wat zij kunnen vinden in te leveren bij museum Kaap Skil in Oudeschild. Zo bouwen wij samen een uniek kunstwerk, en werken wij met zijn allen aan een schoner Texel. Ook hopen wij dat mensen zich meer bewust worden van het probleem van de plastic soep, en laten wij zien dat iedreen kan bijdragen de vervuiling te verminderen. 

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Geïnteresseerd in S.E.A?
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Science Encounters Art

SEA Texel

Ruim 70 procent van onze aarde bestaat uit zee. Een onuitputtelijke bron van inspiratie. S.E.A brengt een ode aan de zee, door kunstwerken geïnspireerd op wetenschap op Texel te realiseren.

Contact informatie

Project SEA
Pontweg 19
1797 SN Den Hoorn, Texel
E-mail: