previous arrow
next arrow
Slider

Blog 3 - Behind the Scenes: Driessens & Verstappen

Elke week in "Behind the Scenes" introduceren wij een kunstenaar van de S.E.A Art Tour.
Vandaag vertellen kunstenaarsduo Driessens & Verstappen wat zij voor de S.E.A Art Tour doen met de Texelse zandkorrels.
 
Wij zijn het kunstenaarsduo Driessens & Verstappen, en we werken samen sinds 1990. Ons werk richt zich op de generatieve mogelijkheden van allerlei processen, zowel fysische, biologische als virtuele processen hebben onze aandacht. Sinds kort is het mogelijk om ook het proces van waarnemen als generatief proces te benaderen door middel van kunstmatige neurale netwerken en machinale leerprocessen. Voor de art tour SEA gaan wij hier verder onderzoek naar doen, waarin Texelse zandkorrels de hoofdrol spelen. 
We zijn gefascineerd door het idee dat er ontelbare portretten gevonden kunnen worden binnen de enorme hoeveelheid zandkorrels die er op aarde aanwezig zijn. Tegenwoordig wordt veel onderzoek gedaan naar gezichtsdetectie door middel van zelflerende computers. Wij willen dit gaan toepassen op individuele zandkorrels. Ons streven is om een volautomatische zoekmachine te bouwen, die ter plekke zandkorrels onder de loep neemt. Als een gezicht wordt gevonden in een van de korrels, wordt het portret fotografisch vastgelegd en getoond op een groot beeldscherm. Ons project met de titel Pareidolia, is straks te zien in de kerk "De Burght" in Den Burg. 
Onze werkwijze heeft overeenkomsten met de aanpak van wetenschappers bij het NIOZ, maar wij vertrekken vanuit een artistieke vraag. Het werk biedt op een speelse wijze verdieping in de morfologie van zandkorrels. Daarnaast geeft het werk een reflectie op een ver doorgevoerde antropocentrisch wereldbeeld, waar alles om de mens draait die zelfs in de allernietigste zandkorrel zijn evenbeeld wil zien. 
De geoloog/sedimentoloog Jan-Berend Stuut doet bij het NIOZ onderzoek naar de migratie van zand van land naar zee, en de invloed ervan op het klimaat. Hij kan ons uitstekend adviseren in het type zand dat voor ons onderzoek het meest geschikt is, en waar we dit kunnen vinden. 
S.E.A biedt ons een mooie kans om een nieuw werk te realiseren. Door met wetenschappers op het NIOZ te praten en op het eiland te wandelen, kwam de inspiratie eigenlijk vanzelf. 
jan berend stuut4
 
Pareidolia is mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Geïnteresseerd in S.E.A?
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Science Encounters Art

SEA Texel

Ruim 70 procent van onze aarde bestaat uit zee. Een onuitputtelijke bron van inspiratie. S.E.A brengt een ode aan de zee, door kunstwerken geïnspireerd op wetenschap op Texel te realiseren.

Contact informatie

Project SEA
Pontweg 19
1797 SN Den Hoorn, Texel
E-mail: