previous arrow
next arrow
Slider

Blog 2 - Behind the Scenes: Jan van den Berg en Hannie van den Bergh

Elke week in "Behind the Scenes" introduceren wij een kunstenaar van de S.E.A Art Tour.
Vandaag vertellen kunstenaarsduo Jan van den Berg en Hannie van den Bergh over hun gedachtengang achter kunst en wetenschap.

 

Wij, beeldend kunstenaar en ontwerper Hannie van den Bergh en podiumkunstenaar Jan van den Berg, werken met regelmaat samen aan projecten op het grensvlak van kunst en wetenschap; variërend van documentaire films (o.a. HIGGS — into the heart of imagination, 2012), video-installaties (o.a. NanoTubes 2016, Het Mysterie van Majorana 2007), performances (o.a. Blueprint, 2005) en theatervoorstellingen (o.a. Oase, 2016 en Oerknal Variaties, 2018).

Kunst is een manier van de dingen ter discussie stellen. Lichaam en geest zijn voortdurend in beweging. Steeds dienen zich nieuwe perspectieven en ontmoetingen aan, met andere mensen, gedachten, omstandigheden, ontwikkelingen. En met jezelf.

Wetenschap is een manier van de dingen ter discussie stellen. Lichaam en geest zijn voortdurend in beweging. Steeds dienen zich nieuwe perspectieven en ontmoetingen aan, met andere mensen, gedachten, omstandigheden, ontwikkelingen. En met jezelf.

Wandelen is een manier van de dingen ter discussie stellen. Lichaam en geest zijn voortdurend in beweging. Steeds dienen zich nieuwe perspectieven en ontmoetingen aan, met andere mensen, gedachten, omstandigheden, ontwikkelingen. En met jezelf.

Er is moed voor nodig om van je plaats komen. Om de plek waar je vandaan komt met de ogen van een buitenstaander te bekijken. Om voor jezelf het gevoel te bewaren over een strand te dwalen, met nog oneindig veel mogelijkheden voor je. Om aan een werk te beginnen zonder tevoren te weten wat de uitkomst ervan zal zijn. En of die uitkomst ooit door iemand zal worden gezien; laat staan van nut zal zijn. Daar is moed voor nodig. En leergierigheid. De rest is verbeelding.

Gebaseerd op bovenstaande gedachtegang en in samenwerking met NIOZ-wetenschapper Jan-Berend Stuut creëren wij een bijdrage aan S.E.A. 2019. Onze locatie op Texel is de Hors, waar wij wandelen combineren met kunst en wetenschap. 

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Geïnteresseerd in S.E.A?
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Science Encounters Art

SEA Texel

Ruim 70 procent van onze aarde bestaat uit zee. Een onuitputtelijke bron van inspiratie. S.E.A brengt een ode aan de zee, door kunstwerken geïnspireerd op wetenschap op Texel te realiseren.

Contact informatie

Project SEA
Pontweg 19
1797 SN Den Hoorn, Texel
E-mail: