previous arrow
next arrow
Slider

Blog 1 - Behind the Scenes: Wim van Egmond

Elke week in "Behind the Scenes" introduceren wij een kunstenaar van de S.E.A Art Tour.
Vandaag vertelt Wim van Egmond over zijn Biofilm die volgende zomer wordt gepresenteerd in Ecomare.
 
Mijn naam is Wim van Egmond, ik ben fotograaf en ik werk met een microscoop. Mijn favoriete bezigheid is het portretteren van microben. Voor project S.E.A maak ik mijn "Biofilm", die zal worden gepresenteerd bij Ecomare.
 
Voor het project S.E.A. ben ik gekoppeld aan Michele Grego en Henk Bolhuis. Zij doen wetenschappelijk onderzoek naar microbiële matten. Dit zijn dunne laagjes van microben die leven in vochtig zand en slib. Ik wist van het bestaan hiervan. Ooit liep ik er tijdens een bezoek aan Schiermonnikoog tegen aan, beter gezegd, ik gleed er over uit. Hoog op het strand vond ik een glibberige groen met bruine laag. Ik nam een beetje van het materiaal mee en onder de microscoop bekeken bleek het barstensvol micro-organismen.
 
Het project S.E.A was de perfecte aanleiding om daar iets mee te gaan doen. De samenwerking met Michele en Henk is zeer inspirerend en loopt voorspoedig. De uitwisseling van ideeën en ervaringen zorgde er voor dat het project al snel vorm kreeg. Het was ook zaak om meteen aan de slag te gaan want het hoogseizoen voor de microbiële matten is het najaar. En een deel van de opnamen bestaat uit time-lapsen van heel traag verlopende processen.
 
Ik gebruik verschillende technieken om zichtbaar te maken hoeveel leven er in het zand en slib zit. Met time-lapse opnamen laten we zien hoe de verschillende lagen van microbiële matten zich vormen. De opnamen hiervoor duren vele maanden en het is maar de vraag of er dan iets bijzonders ontstaat. Om de kans op slagen te vergroten ben ik weken bezig geweest met het bouwen van extra cameraopstellingen. Op dit moment staan tien cameras continue time-lapse opnamen te maken van monsters van de wadbodem in kleine glazen bakjes. We zijn inmiddels een paar maanden bezig en het project heeft al een aantal bijzondere resultaten opgeleverd.
 
 DSC5478
 
Bijna niemand beseft hoe belangrijk dit dunne laagje microbieel leven is voor de Waddenzee. Door een filminstallatie te maken waarin we het microscopisch leven extreem uitvergroot zichtbaar maken hopen we meer begrip voor deze organismen te kweken. 
 
Het uiteindelijke werkstuk wordt een filminstallatie getiteld Biofilm. Zo noem je een dunne laag van bacteriën en de dubbelzinnigheid hoef ik verder niet uit te leggen. Het mooie van een kunst en wetenschapsproject is dat we beide aspecten van het onderwerp kunnen belichten. De bezoekers kunnen alles over het onderwerp te weten komen. Eindelijk een kunstwerk dat je kan begrijpen! De beelden kunnen ook los van hun betekenis bekeken worden. Als een kleurrijk palet van vormen en structuren waarin je in je verbeelding kan ronddwalen. Wat we kunnen garanderen is dat de bezoeker na het zien van Biofilm met een ander idee het strand van het waddengebied op zal wandelen. Niet alleen in de verte zal staren maar ook naar de bodem onder de voeten. En dan heel voorzichtig lopen, om de microben te sparen.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Geïnteresseerd in S.E.A?
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Science Encounters Art

SEA Texel

Ruim 70 procent van onze aarde bestaat uit zee. Een onuitputtelijke bron van inspiratie. S.E.A brengt een ode aan de zee, door kunstwerken geïnspireerd op wetenschap op Texel te realiseren.

Contact informatie

Project SEA
Pontweg 19
1797 SN Den Hoorn, Texel
E-mail: