previous arrow
next arrow
Slider

Wim van Egmond

Wim van Egmond (Den Haag 1966) volgde een opleiding schilderen en fotografie aan de Rotterdamse kunstacademie. Na zijn afstuderen richtte hij zich uitsluitend op de fotografie. Eén van de thema's in zijn werk is de menselijke waarneming en hoe fotografie gebruikt kan worden als een verlengstuk daarvan. Hij specialiseerde zich in optische technieken zoals fotografie door de microscoop (fotomicrografie) en stereoscopische fotografie. Zijn werk manoeuvreert tussen kunst en wetenschap. Hij gebruikt de natuur als onderwerp maar er blijft altijd een zekere mate van abstractie en vervreemding in zijn foto’s. De keuze voor het portretteren van micro-organismen heeft daar ook mee te maken. De foto’s zijn eigenlijk puur realistisch maar omdat de onderwerpen ons onbekend zijn worden het abstracte werken. Het uitvergroten van de werkelijkheid is ook te zien in zijn landschapsfotografie. Hele kleine stukjes landschap worden zo sterk uitvergroot dat niet zichtbare details tevoorschijn komen.

Net voorbij ons gezichtsvermogen bevindt zich een betoverende wereld van ééncelligen en andere minuscule wezentjes. Ze zijn alleen maar zichtbaar te maken met behulp van een microscoop. Het vergt speciale prepareertechnieken, geduld en handigheid om de organismen goed in beeld te krijgen. Wim van Egmond beheerst de microbendressuur tot in de fijne kneepjes. Zijn web-museum over de microwereld www.micropolitanmuseum.com is inmiddels wereldvermaard. Hij won meerdere keren de Nikon Small world competition, de internationale wedstrijd voor fotografie door de microscoop.

Hij deed in 2009 mee aan het televisieproject over de reis van de Beagle en fotografeerde gedurende het eerste traject plankton. Tussen 2008 tot 2014 droeg hij bij aan de realisatie van Micropia, het eerst museum voor micro-organismen in Artis, Amsterdam.

De afgelopen jaren maakt hij ook films door de microscoop en time lapse opnamen van bodemorganismen zoals schimmels.

Vorige pagina
Website: http://www.micropolitan.org

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Geïnteresseerd in S.E.A?
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Science Encounters Art

SEA Texel

Ruim 70 procent van onze aarde bestaat uit zee. Een onuitputtelijke bron van inspiratie. S.E.A brengt een ode aan de zee, door kunstwerken geïnspireerd op wetenschap op Texel te realiseren.

Contact informatie

Project SEA
Pontweg 19
1797 SN Den Hoorn, Texel
E-mail: