previous arrow
next arrow
Slider
Ronald van der Meijs

Ronald van der Meijs

Ronald van der Meijs studeerde cum laude af aan AKV|St.Joost Academie voor Fine Arts and Design, Avans University of Applied Sciences, Breda. Hij ontving De Vishal Kunstprijs 2015 / 2016 in Haarlem en exposeert wereldwijd zoals bij NAI, Centraal Museum Utrecht, de Triënnale voor Nieuwe Media Art in het National Art Museum Of China in Beijing, Sculpture Space in Utica New York, File in Sao Paulo, Kapelica Gallery in Ljubljana en de ERES Foundation in Munchen. Hij maakt tevens tijdelijke en permanente werken in de openbare ruimte zoals een kunstopdracht van Atelier Rijksbouwmeester voor het Hoofdkantoor van Europol in Den Haag.

In het werk van Ronald van der Meijs zijn natuurlijke processen onderdeel en onderwerp, dat zich afspeelt rond de spanning tussen mens en machine, cultuur en natuur. In zijn werk onderzoekt hij hoe de mens zich door middel van technologie tot de natuur verhoudt. In onze tijd is er nauwelijks nog een aspect van het dagelijkse leven te vinden dat niet op de een of andere manier mede vorm krijgt door technologie. Natuur en cultuur zijn volkomen verweven. 
Wat betekent dat voor de toestand van de mensen die in deze technologische wereld leven?

Gefascineerd door onze drijfveer om steeds sneller te produceren, te consumeren en de natuur naar onze hand te zetten terwijl we ons bewust zijn van de negatieve effecten ervan, laat Van der Meijs met zijn installaties juist een andere kant zien. In machineachtige installaties laat hij de techniek communiceren met levende materie en natuurlijke elementen zoals water, wind, vallende en groeiende vruchten, rotting en verdampingsprocessen. Het mechanisme van het werk wordt door deze natuurlijke processen gedirigeerd waardoor op een organische en niet geheel beheersbare manier ritme, tijd en vorm bepaald worden. Door een interactie tussen technologie en natuur te creëren die ingaat tegen de verwachtingen van efficiëntie, precisie en snelheid die we doorgaans hebben van technologie wil hij een nieuwe symbiose laten ontstaan tussen cultuur en natuur, waarin de mens en zijn technologie niet tegenover de natuur staan maar daar een onlosmakelijk deel van vormen. 

De installaties kenmerken zich door zowel high als low tech toepassingen. De locatie, context, en het verstrijken van de tijd en de invloed daarvan op het werk spelen een belangrijke rol. Een ander element dat veelvuldig opduikt in zijn werk is geluid, als gevolg van de werking van het materiaal of als metaforisch element, waardoor het tot leven lijkt te komen en een wezenlijke aanvulling is op de drie dimensies van het ruimtelijke werk. Geluid wordt tevens onderzocht op haar auditieve en ruimtelijke kwaliteiten. Het is de uitkomst van het generatieve wat de meeste installaties in zich hebben en het verstrijken van de tijd wordt hier op diverse manieren onderstreept. 

Recentelijk is hij begonnen met het ontwikkelen van nieuwe geluid performances door in een live setting gebruik te maken van morphing elektronica en contact microfoons op een aantal van zijn grote machine achtige installaties aan te brengen en deze onderdelen auditief uit te vergroten. 

Vorige pagina
Website: http://www.ronaldvandermeijs.nl

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Geïnteresseerd in S.E.A?
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Science Encounters Art

SEA Texel

Ruim 70 procent van onze aarde bestaat uit zee. Een onuitputtelijke bron van inspiratie. S.E.A brengt een ode aan de zee, door kunstwerken geïnspireerd op wetenschap op Texel te realiseren.

Contact informatie

Project SEA
Pontweg 19
1797 SN Den Hoorn, Texel
E-mail: