previous arrow
next arrow
Slider

Jan van den Berg en Hannie van den Bergh

ZANDSPEL 
een wandel-podcast op Texel van 1 juni t/m 31 augustus 2019.

Beeldend kunstenaar en ontwerper Hannie van den Bergh (www.studio-hb.nl) en podiumkunstenaar Jan van den Berg (www.janvandenberg.orghebben een veeljarig, afzonderlijk en gezamenlijk, track record van kunstprojecten op het grensvlak van kunst en wetenschap. Enkele kenmerkende voorbeelden daarvan zijn de prijswinnende documentaire HIGGS — into the heart of imagination (2012), de reeks videoportretten NanoTubes (2016), en de recente theatervoorstellingen Oase (2016) en Oerknal Variaties (2018).

Dr. Jan-Berend Stuut is marien geoloog en sedimentoloog. Hij is verbonden aan de afdeling Ocean Systems, vanhet Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee en Universiteit Utrecht (NIOZ-Texel). Zijn wetenschappelijke interesse richt zich vooral op de vele relaties tussen woestijnstof en het klimaat. Onlangs baarde hij — samen met enkele naaste collega's — wereldwijd opzien met een publicatie over 'Het mysterieuze transport van reuze stofdeeltjes over grote afstanden'.   https://www.nioz.nl/en/about/organisation/staff/jan-berend-stuut

Speciaal voor de ART TOUR TEXEL 2019 maakten Jan van den Berg en Hannie van den Bergh een wandel-podcast die is geïnspireerd op het onderzoek van Dr. Jan-Berend Stuut, vanhet Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ-Texel). Bezoekers van Art Tour Texel kunnen Zandspel beluisteren tijdens een wandeling van ongeveer 30 minuten, die hen door een vallei en over een duin, naar het strand van Texel leidt. 

Zandspel gaat over een rechercheur van politie die te rade gaat bij een zandwetenschapper, omdat die iets heeft ontdekt wat eigenlijk niet kan. Dat “reusachtige stofkorrels” uit de Sahara een loopje nemen met de zwaartekracht, en meer dan 4.000 kilometer over de oceaan kunnen vliegen. Tijdens hun gesprek ontmoeten ze een kunstenares die op haar beurt 4.000 kilometer heeft afgelegd om het ‘zingend zand’ van Texel te onderzoeken.

Concept, tekst en uitvoering: Jan van den Berg en Hannie van den Bergh
In samenwerking met: Jan-Berend Stuut (NIOZ-Texel)
Stemacteurs: Olga Beemster, Tine Joustra en Ron Kaat 
Geluidsopname en -montage: Evelien van der Molen (West Side Studio)

Hannie van den Bergh werkt als kunstenaar, ontwerper en curator. In haar werk onderzoekt zij hoe kunst, vormgeving en co-creatie strategieën een rol kunnen spelen in maatschappelijke veranderingsprocessen; met name in wetenschap en technologie. Sinds 2013 is zij onder meer betrokken bij meerdere Europese projecten rondom de visualisatie en communicatie van actuele ontwikkelingen op het gebied van nanotechnologie. Tevens is zij curator van Deshima AIR, een artist in residence, voor Japanse kunstenaars die enige tijd Nederland willen (samen-)werken. 
Voor meer informatie: www.studio-hb.nl

Jan van den Berg is podiumkunstenaar en een ontdekkingsreiziger van het uitzonderlijke soort. De expedities die hij onderneemt, voeren hem niet zozeer naar witte plekken op de wereldkaart maar voorbij de grenzen van het blote oog en het naakte verstand. Het liefst bezoekt hij wetenschappelijke experimenten die het uiterste vergen van zijn verbeeldingsvermogen. En die hem welingelichte verhalen opleveren, op de grens van feiten en fictie. Verhalen waarmee hij theatervoorstellingen en documentaire-films maakt; waarvan je als toeschouwer spoedig niet meer weet of het nog wel Science is. Of al Fictie. Of andersom. Temeer omdat ze worden verteld met de overtuigingskracht van iemand die het allemaal zelf heeft meegemaakt. Wat trouwens ook zo is. Zegt ‘ie. 
Voor meer informatie: www.janvandenberg.org

Vorige pagina
Website: http://www.janvandenberg.org
http://www.studio-hb.nl

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Geïnteresseerd in S.E.A?
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Science Encounters Art

SEA Texel

Ruim 70 procent van onze aarde bestaat uit zee. Een onuitputtelijke bron van inspiratie. S.E.A brengt een ode aan de zee, door kunstwerken geïnspireerd op wetenschap op Texel te realiseren.

Contact informatie

Project SEA
Pontweg 19
1797 SN Den Hoorn, Texel
E-mail: