previous arrow
next arrow
Slider

Van Wier tot Waar - Klarenbeek en Dros

s.e.a_texel_foto_heleenvink_10-min.jpg

Klarenbeek en Dros

Klarenbeek en Dros toont de status van het vierjarige durende onderzoek naar de mogelijkheden om vanuit wier bio-plastics te maken. De grondstof van deze nieuwe plasticvervangers wordt gekweekt in zee, door middel van zeebouw. Om te groeien heeft het wier veel co2gebonden. en uiteindelijk is het eindproduct volledig circulair. Het proces stimuleert zo de biodiversiteit, en het ontstane materiaal vormt een alternatief voor fossiele plastics.

Vanwege een tekort aan landbouwgrond om plasticvervangers op te kweken, onderzoekt het duo de mogelijkheden voor het gebruik van biomassa uit zee. Hier moet een circulaire samenwerking uit voorkomen, waarbij het uitwisselen van kennis, educatie en cultuur voorop staat. Dit doen Klarenbeek en Dros door de verschillende onderdelen van het proces te visualiseren, waarmee ze de mogelijkheden en diversiteit van het wier tonen.

Voor S.E.A lieten Klarenbeek en Dros zich inspireren door de collectie van Kaap Skil. Ze presenteren hun processen en materiaalstudies om tot een reproductie van een object uit de vaste tentoonstelling van Kaap Skil te komen.

 

Locatie kunstwerk: Museum Kaap Skil
Heemskerckstraat 9
1792 AA Oudeschild, Texel
Locatie nummer 11 (zie kaart)

Professor Klaas Timmermans 

Zeewier op een bordje van … zeewier

Wannéér het precies gaat gebeuren, dat durft experimenteel marien bioloog professor Klaas Timmermans niet precies te voorspellen, maar dát het gaat gebeuren, daarvan is hij wel overtuigd. Op enig moment zal er ook in Nederland zeewier op het menu staan. En als het aan kunstenaars Maartje Dros en Eric Klarenbeek ligt, zouden we dat zeewier wel eens kunnen eten uit een kommetje dat óók van zeewier is gemaakt!

Varens in zee
‘Samen met collega Alexander Ebbing kijk ik onder andere naar de biologie van zeewier. Zo zijn we aan het onderzoeken hoe de seksuele voortplanting van zeewier verloopt. Zeewier is wel een plant, maar plant zich niet voort zoals de meeste planten op het land dat doen, met bloemen en stuifmeel. Zeewier is meer een soort varen, die zich voortplant met behulp van sporen. Alexander onderzoekt tot in detail onder welke omstandigheden van licht en temperatuur bruinwieren zich het beste voortplanten. Dankzij die kennis kunnen zeewierboerderijen straks het hele jaar door aan nieuwe planten komen voor hun productie.’

Duurzaam eiwit
Waar Timmermans en collega’s de fundamentele kennis leveren over de groei en voortplanting van zeewier, zullen anderen – ‘zeewierboeren’ bijvoorbeeld – daar praktisch mee aan de slag moeten. ‘Als we in de toekomst de groeiende hoeveelheid mensen op een duurzame manier willen blijven voeden, is het echt nodig dat we naar alternatieve eiwitbronnen gaan zoeken. En het leuke van deze ontmoeting tussen kunst en wetenschap is dat het ook nog praktische oplossingen oplevert voor dat vraagstuk. Want zodra je de eiwitten uit het zeewier hebt gehaald, blijft er nog een restfractie over, waar je bijvoorbeeld “laagwaardig” biogas mee kunt maken. Maar Dros en Klarenbeek hebben laten zien dat je de vezels uit zeewier ook kunt gebruiken om met een 3D-printer allerlei “hoogwaardige” producten kunt maken, tot kommetjes voor zeewiersalade aan toe.’ 

Meer informatie over het onderzoek van Klaas Timmermans. 

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Geïnteresseerd in S.E.A?
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Science Encounters Art

SEA Texel

Ruim 70 procent van onze aarde bestaat uit zee. Een onuitputtelijke bron van inspiratie. S.E.A brengt een ode aan de zee, door kunstwerken geïnspireerd op wetenschap op Texel te realiseren.

Contact informatie

Project SEA
Pontweg 19
1797 SN Den Hoorn, Texel
E-mail: