previous arrow
next arrow
Slider

Zandspel - Jan van den Berg & Hannie van den Bergh

Zandspel Preview

route01.jpg

Jan van den Berg & Hannie van den Bergh

Beeldend kunstenaar en ontwerper Hannie van den Bergh en podiumkunstenaar Jan van den Berg hebben een veeljarig, afzonderlijk en gezamenlijk, track record van kunstprojecten op het grensvlak van kunst en wetenschap.

Speciaal voor de SEA Art Tour Texel 2019 maakten zij een wandel-podcast die is geïnspireerd op het onderzoek van Dr. Jan-Berend Stuut, wetenschapper van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ-Texel). 

Zandspel gaat over een rechercheur van politie die te rade gaat bij een zandwetenschapper, die iets heeft ontdekt wat eigenlijk niet kan. Dat “reusachtige stofkorrels” uit de Sahara een loopje nemen met de zwaartekracht, en meer dan 4.000 kilometer over de oceaan kunnen vliegen. Tijdens hun gesprek ontmoeten ze een kunstenares die op haar beurt 4.000 kilometer heeft afgelegd om het ‘zingend zand’ van Texel te onderzoeken.

Concept, tekst en uitvoering: © Jan van den Berg en Hannie van den Bergh
In samenwerking met: Jan-Berend Stuut (NIOZ-Texel)
Stemmen: Olga Beemster, Tine Joustra en Ron Kaat 
Geluidsopname en -montage: Evelien van der Molen 


Wandel mee en beluister de podcast. Duur: ± 30 minuten. De wandel-podcast bestaat uit 6 episoden (zie 6 punten op de afbeelding)

Startpunt: het informatiebord aan de Hoornderslag, ter hoogte van het Grote Vlak (richting paal 9).

Zie startpunt op de kaart: nummer 4.

 

 

Dr. Jan-Berend Stuut

Stof om de oceaan mee te bemesten
Marien geoloog dr. Jan-Berend Stuut haalde er in 2018 het wetenschappelijke toptijdschrift Science mee: grofkorrelig stof uit de Sahara kan helemaal naar de overkant van de Atlantische Oceaan waaien. ‘Tussen Afrika en de Cariben hebben wij een hele serie drijvende stofvangers geplaatst. Toen wij daar voor het eerst zandkorrels in vonden van bijna een halve millimeter groot, geloofde bijna niemand ons. Inmiddels hebben we heel duidelijk laten zien dat dit stof echt van de Sahara naar de overkant kan waaien.’

Stof voor klimaatvragen

‘Saharazand zit boordevol voedingsstoffen en ook metalen als ijzer. Daarmee is stof eigenlijk een soort mest om de oceaan mee te voeden. Onder andere algen hebben de voedingsstoffen uit Saharazand nodig om te kunnen groeien. Inmiddels weten we dan ook dat het Saharazand een belangrijke speler is in het complete evenwicht van algengroei op de oceaan, en daarmee ook in het klimaat. Want algen die afsterven, kunnen hun opgeslagen koolstof meenemen naar de bodem van de oceaan, waarmee het dus een beetje tegenwicht biedt voor de uitstoot van CO2uit onze schoorstenen en uitlaten.’    

Detective

‘Stof dat wij op onze drijvende boeien midden op de oceaan vangen, kan echt alleen maar door de wind vanaf het land zijn meegenomen. De kunstenaars Jan van den Berg en Hannie van den Bergh hebben dat vertaald naar een detective: waar komt dit stof precies vandaan? 

Bezoek de website van het NIOZ voor meer informatie over Jan-Berend Stuut.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Geïnteresseerd in S.E.A?
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Science Encounters Art

SEA Texel

Ruim 70 procent van onze aarde bestaat uit zee. Een onuitputtelijke bron van inspiratie. S.E.A brengt een ode aan de zee, door kunstwerken geïnspireerd op wetenschap op Texel te realiseren.

Contact informatie

Project SEA
Pontweg 19
1797 SN Den Hoorn, Texel
E-mail: