previous arrow
next arrow
Slider

Noordse Stormvogel - Maria Kocijk

texelagendafoto-min.jpeg

Maria Koijck

Hier ligt ze dan.

Dood voor de ingang van Fort de Schans, het Fort dat Texel eeuwenlang heeft beschermt tegen de vijand op zee. Het heeft deze vogel helaas niet kunnen beschermen tegen een van de grootste vijanden van nu: plastic.

Het plasticvirus heeft de basisvorm aangenomen van het Fort, - een vijfhoek - en heeft zo dodelijk toe kunnen slaan.

Dit virus is verzonnen, maar de dodelijke eigenschap van plastic is helaas maar al te waar. Van alle vogels die boven de zee leven, heeft maar liefst 95 % plastic in de maag.

In de wetenschap wordt de Noordse stormvogel gebruikt als ijkpunt voor de plasticsoep in de Noordzee.  Al het plastic wat in de magen van deze vogels zit wordt geteld en gesorteerd op soort. 

Plastic zit inmiddels overal in; in water, lucht en ook al in onze cellen. Als een boos virus slaat het toe, en het is nog maar de vraag hoe we ons hier tegen kunnen beschermen.

 

 

Locatie Kunstwerk: Fort de Schans
1972 CP, Schansweg, Oudeschild 
Locatie nummer 9 (zie kaart)

Professor Corina Brussaard

‘Bij “zeeleven” denken de meeste mensen waarschijnlijk aan vissen en dolfijnen, maar het gewicht van dat grote, charismatische zeeleven vormt maar een kwart van al het leven in de oceanen. Het meeste leven onder het wateroppervlak is minuscuul. En dan wordt dat minuscule leven ook nog eens dwarsgezetendoor ontelbare virussen. In één glas zeewater zitten al vele miljoenen virussen. Die virussen hebben een heel negatief imago: we worden er ziek van! Dat wordt ook verbeeld in het werk van Maria Koijck. Tegelijk moet je bedenken dat virussen in de oceaan letterlijk van levensbelang zijn. Door hun eencellige gastheren “ziek te maken” en te laten sterven, zorgen virussen ervoor dat voedingsstoffen beschikbaar blijven voor andere levende organismen. Eigenlijk stimuleren virussen een continue “bemesting” van de oceaan.’

Virussen houden het leven in de oceaan op gang
Microbioloog professor Corina Brussaard onderzoekt virussen in de zeeën en oceanen. ‘En daar heb je er gelukkig meer dan genoeg van! In één glas zeewater zitten algauw 150 miljoen tot zelfs 3.000 miljoen virusdeeltjes. Alle virusdeeltjes in de oceanen tezamen hebben hetzelfde gewicht als maar liefst 75 miljoen blauwe vinvissen.’

Bezoek de website van het NIOZ voor meer informatie over Corina Brussaard.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Geïnteresseerd in S.E.A?
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Science Encounters Art

SEA Texel

Ruim 70 procent van onze aarde bestaat uit zee. Een onuitputtelijke bron van inspiratie. S.E.A brengt een ode aan de zee, door kunstwerken geïnspireerd op wetenschap op Texel te realiseren.

Contact informatie

Project SEA
Pontweg 19
1797 SN Den Hoorn, Texel
E-mail: