previous arrow
next arrow
Slider

BIOFILM - Wim van Egmond

BIOFILM preview

Wim van Egmond

Gedurende bijna een jaar maakte microfotograaf Wim van Egmond in samenwerking met NIOZ-onderzoekers Michele Grego en Henk Bolhuis time-lapsefilms en microscopische opnamen van het leven op en in de wadbodem. Het resultaat is de tentoonstelling BIOFILM, waarin het verborgen leven van het wad zichtbaar wordt gemaakt. De wereld van microben, eencelligen en microdiertjes word extreem uitvergroot. 

De meeste mensen zullen niet beseffen hoe vol met leven het zand en slib zit, en hoe wonderlijk mooi veel van die organismen zijn. BIOFILM laat zien dat de dieren die je normaal in films ziet maar bijzaak zijn. Vergeet de zeehonden, vogels en vissen:het leven in de Waddenzee draait om de microben. Zonder die microscopisch kleine, maar o zo talrijke organismen zouden we naar adem happen en geen voedsel hebben - we zouden er niet eens zijn. Het is het oerleven, de basis van ons bestaan. 

Na het zien van BIOFILM zult u voortaan met een heel ander gevoel het strand op lopen. Heel voorzichtig, om de micro-organismen niet te pletten.

 

Locatie kunstwerk: Ecomare
Ruijslaan 92, 1796 AZ De Koog
Locatie nummer 10 (Zie kaart)

DR. HENK BOLHUIS EN MICHELE GREGO

Marien microbioloog dr. Henk Bolhuis en onderzoeksassistent Michele Grego doen onderzoek aan de groen-bruine, glibberige laagjes die delen van het strand en droogvallende wadplaten bedekken. ‘Dat zijn microbiële matten’, legt Bolhuis uit. ‘Ze bestaan uit een vlechtwerk van algen en bacteriën, dat soms zo sterk is dat je het echt als een stevige mat van de bodem kunt trekken.’

Zonnepaneeltjes van het wad
‘Cyanobacteriën en ook diatomeeën (een soort algen) zijn de zonnepaneeltjes van het wad. Overdag gebruiken ze de energie van het zonlicht om te groeien en om suikers aan te maken als reservevoedsel. Daar kunnen ze dan ’s nachts, dieper in de bodem op teren totdat de zon weer opkomt.’

DNA beweegt niet
‘Als microbioloog ben ik gewend om de algen en bacteriën die ik onderzoek vrijwel direct uit elkaar te trekken, bijvoorbeeld om naar hun DNA te kijken. Maar met filmer Wim van Egmond keken we op een heel andere manier naar de matten. Dan zie je ineens hoe verschillende microben in de nacht naar het oppervlak bewegen om aan zuurstof te kunnen komen. Ook zie je prachtig de gekleurde laagjes: groen van de cyano’s boven, daaronder paars van de bacteriën die zwavel kunnen omzetten en vervolgens zwart. Het DNA uit mijn traditionele onderzoek beweegt natuurlijk niet, dus door dit werk van Wim zijn Michele en ik echt geïnspireerd geraakt voor nieuw onderzoek. Kunst en wetenschap komen hier op een heel vruchtbare manier samen.

Bezoek de website van het NIOZ voor meer informatie over Dr. Henk Bolhuis en Michele Grego.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Geïnteresseerd in S.E.A?
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Science Encounters Art

SEA Texel

Ruim 70 procent van onze aarde bestaat uit zee. Een onuitputtelijke bron van inspiratie. S.E.A brengt een ode aan de zee, door kunstwerken geïnspireerd op wetenschap op Texel te realiseren.

Contact informatie

Project SEA
Pontweg 19
1797 SN Den Hoorn, Texel
E-mail: