previous arrow
next arrow
Slider

Pareidolia - Driessens & Verstappen

pareidolia---driessens-en-verstappen.-foto-heleen-vink-copy-min.jpg

Driessens & Verstappen

In het kunstwerk Pareidolia* wordt gezichtsdetectie toegepast op Texelse zandkorrels.

Het kunstenaarsduo Driessens & Verstappen is gefascineerd door het idee dat alle gezichten van alle mensen die ooit geleefd hebben, gevonden kunnen worden binnen de enorme hoeveelheid zandkorrels die op aarde aanwezig zijn. Het kunstwerk geeft verdieping aan de morfologie van zandkorrels en aan het onvoorstelbare aantal unieke varianten ervan. Daarnaast geeft het werk op speelse en absurdistische wijze commentaar op een ver doorgevoerd antropocentrisch wereldbeeld waarin alles om de mens draait, die zelfs in de allernietigste zandkorrel zijn evenbeeld wil zien.

Een volautomatische, robotische zoekmachine neemt ter plekke zandkorrels onder de loep. Als de machine in een van de korrels een gezicht ontdekt, wordt het portret fotografisch vastgelegd en getoond op een groot beeldscherm.

* Pareidolia is een vorm van illusie waarbij iemand iets herkenbaars waarneemt in iets wat het niet is.

Met dank aan: Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Locatie Kunstwerk: De Burght Kerk
Binnenburg 2, 1791 CG Den Burg
Locatie Nummer 8 (zie kaart) 

Dr. Jan-Berend Stuut

Stof om de oceaan mee te bemesten
Marien geoloog dr. Jan-Berend Stuut haalde er in 2018 het wetenschappelijke toptijdschrift Science mee: grofkorrelig stof uit de Sahara kan helemaal naar de overkant van de Atlantische Oceaan waaien. ‘Tussen Afrika en de Cariben hebben wij een hele serie drijvende stofvangers geplaatst. Toen wij daar voor het eerst zandkorrels in vonden van bijna een halve millimeter groot, geloofde bijna niemand ons. Inmiddels hebben we heel duidelijk laten zien dat dit stof echt van de Sahara naar de overkant kan waaien.’

Stof voor klimaatvragen

‘Saharazand zit boordevol voedingsstoffen en ook metalen als ijzer. Daarmee is stof eigenlijk een soort mest om de oceaan mee te voeden. Onder andere algen hebben de voedingsstoffen uit Saharazand nodig om te kunnen groeien. Inmiddels weten we dan ook dat het Saharazand een belangrijke speler is in het complete evenwicht van algengroei op de oceaan, en daarmee ook in het klimaat. Want algen die afsterven, kunnen hun opgeslagen koolstof meenemen naar de bodem van de oceaan, waarmee het dus een beetje tegenwicht biedt voor de uitstoot van CO2uit onze schoorstenen en uitlaten.’    

Bezoek de website van het NIOZ voor meer informatie over Jan-Berend Stuut.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Geïnteresseerd in S.E.A?
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Science Encounters Art

SEA Texel

Ruim 70 procent van onze aarde bestaat uit zee. Een onuitputtelijke bron van inspiratie. S.E.A brengt een ode aan de zee, door kunstwerken geïnspireerd op wetenschap op Texel te realiseren.

Contact informatie

Project SEA
Pontweg 19
1797 SN Den Hoorn, Texel
E-mail: