previous arrow
next arrow
Slider

Rondom de Horizon - Joeri Bosma

d17e4908-5db8-4870-ba14-ded36d6c13cd-2.jpg

Joeri Bosma

Een jaar geleden vertrok ik met het onderzoeksschip Pelagia van de Texelse kust naar De Azoren in de Atlantische Oceaan. De lijn van de horizon sloot zich als een cirkel om mij heen in een oneindig perspectief. Twee weken in het zeelandschap, een wereld zoals ik die nog nooit gezien of gevoeld heb. Tijdens de expeditie onderzocht het NIOZ wat er onder het zee-oppervlakte gaande is. Een onvoorstelbare immensiteit, met elke zeemijl uit land voelde ik me kleiner worden. Ik gaf me over aan het uitzicht en verloor mezelf in de golven. De horizon bleek uiteindelijk een illusie: terug aan wal is de lijn weer recht, maar nu weet ik wel wat er achter schuilt.Locatie Kunstwerk:
De Rede - Oudeschild
Locatie nummer 1 (zie kaart)

RV Pelagia

Het Research Vessel RV Pelagia is niet voor niets vernoemd naar ‘pelagisch’, dus ‘horend tot de diepzee’. Het schip van 66 meter lengte is helemaal ingericht op onderzoekswerk op om het even welke oceaan. Alleen de Poolzeeën met hun pakijs zijn zonder hulp van ijsbrekers onbereikbaar voor dit schip. 

In grote zeecontainers op het achterdek en in het ruim van de Pelagia zitten steeds wisselende laboratoria. Wanneer een klus gedaan is, wordt het complete laboratorium in de thuishaven van boord gehesen en kan een volgende onderzoeksgroep een nieuw lab op zijn plek zetten.

Tot de vaste inventaris van de Pelagia horen enkele enorme lieren met tien kilometer staal- en stroomkabel. Aan die kabel kunnen instrumenten naar de bodem van de oceaan worden gestuurd om op iedere gewenste diepte metingen te kunnen doen aan temperatuur, zoutgehalte stroomsnelheid of wat dan ook.


Onbekend terrein

In 2018 was de Pelagia onderweg voor een grote onderzoeksexpepeditie van ruim een half jaar over de Atlantische Oceaan en de Caribische Zee: het Netherlands Initiative Changing Oceans. Het doel: onderzoek doen met alle Nederlandse onderzoekers in dit veld en tegelijk aandacht vragen voor oceaanonderzoek en het enige Nederlandse schip dat zich hiermee bezighoudt. Want ook al bestaat meer dan twee derde van het aardoppervlak uit water, toch is er nog erg weinig bekend over het leven in de oceanen; laat staan over de bodem, de waterstromen en de chemie van het water.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Geïnteresseerd in S.E.A?
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Science Encounters Art

SEA Texel

Ruim 70 procent van onze aarde bestaat uit zee. Een onuitputtelijke bron van inspiratie. S.E.A brengt een ode aan de zee, door kunstwerken geïnspireerd op wetenschap op Texel te realiseren.

Contact informatie

Project SEA
Pontweg 19
1797 SN Den Hoorn, Texel
E-mail: